Kiállítóhelyeink | Hősök Kapuja

  • Magyar
  • English

Kiállítóhelyeink

Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum

Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház

Gróf Eszterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum

 

Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum

Megyei múzeumként Veszprém megyéről szólunk a világnak és a világról szólunk a Veszprém megyeieknek. Történeteket, életeket mesélünk el a múltból, a jelenből és a jövőről: hiszen „historia est magistra vitae”. A megyében legjelentősebb és legrégebben alapított múzeum első leletei 1903-ban kerültek a gyűjteménybe, az Erzsébet liget hűs fái közt megbúvó épület falai közt pedig1925-től várjuk a látogatókat. A múzeum 330 000 db álló gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét valamint igen jelentős a numizmatikai gyűjtemény is.

Szellem…a tárgyban…a helyben…a képben állandó kiállításunkban Veszprém megye kulturális örökségét jelenítjük meg. A tárlatban időben és térben utazva járjuk körbe a megyét, az őskortól napjainkig, az avaroktól nagyszüleinkig. Legrégebbi régészeti leleteink Kr.e. V. évezredből származnak!

Látványkönyvtár és TudásTÁRunk ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII–XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek otthona, modern-kori vetítőin pedig Veszprém megyéről készült archív és mai filmfelvételek forognak.

Időszaki kiállításaink helyt adnak művészeti, néprajzi, régészeti, kortárs, irodalmi vagy akár sporttörténeti tárlatoknak. Aktuális programokról honlapunkon tájékozódhat.

TudásTERünk múzeumpedagógiai programok központja. Kiskorú látogatóink körében népszerűek múzeumpedagógiai óráink kapcsolódnak kiállításainkhoz, iskolai tananyaghoz, valamint a Bakonyi Házhoz. 2010 őszén nyílt, legújabb technikával felszerelt európai szintű oktató- és foglalkoztató termünk kézzelfoghatóvá teszi a tankönyveket, teret ad alkotásra és régészeti gyakorlatokra egyaránt.

RAK-TÁR-LAT – Tanulmányi raktár (Veszprém, Török Ignác utca) Legújabb tárlatunk, amely 2011 novemberében kerül átadásra. Tekintsen meg egy múzeumi raktárat! Vajon honnan kerülnek elő a tárgyak és hova kerülnek kiállítás után? Egy európai uniós pályázat keretében lehetővé vált, hogy gyűjteményraktárunk látogatható és múzeumpedagógiai órák színhelye legyen: ritkán látott textilek, néprajzi bútorok, üvegszobrok, festmények, történeti– és iparművészeti tárgyak, fegyverek egy helyen. Látogatási feltételekről érdeklődjön munkatársunknál vagy tájékozódjon honlapunkon: www.vmmuzeum.hu

 

Veszprém, Erzsébet sétány 1.

GPS: N47.090463, E17.909007

Tel: 88 788 191

infovmmuzeum.hu

www.vmmuzeum.hu

 

Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház 

Keszthely felé haladva, a 71-es főútról Balatonrendesnél ágazik le egy kis bekötőút a partra, ahol a vasúti sín és a tó által körbezárt kis földnyelven áll a magyar antifasiszta ellenállási mozgalom kiemelkedő vezető egyéniségének és vértanújának, Bajcsy-Zsilinszky Endrének pálkövei háza. Emlékmúzeumként 1966. július 10-én, a neves politikus születésének 80. évfordulóján nyílt meg.

Bajcsy-Zsilinszky Endre a húszas évek végén vette bérbe a csöndes partmenti területet azzal a szándékkal, hogy nyaralót épít majd ide, ahol pihenhet, alkothat. Szerény anyagi körülményei miatt azonban sokáig sátorban, később egy saját maga által felépített kunyhóban töltötte a nyári hónapokat. Zsilinszky nem szokványos stílusú, modern villát akart emelni, hanem egy olyan építményt, amely jellegénél fogva harmóniában van a múlttal és a tájjal. Egy balatonszemesi parasztház szolgált mintául a pálkövei nyaralóhoz, melynek felépítése 1937-ben fejeződött be. A talpas, tornácos és nádtetős ház két lakóhelyiségét a konyha és a belőle nyíló szoba képezte. A padlástér is lakható volt szükség esetén. Bajcsy-Zsilinszky Endre Pálkövén tartózkodott a legszívesebben. Itt találkozott barátaival és harcostársaival, akikkel együtt gondolkodott és munkálkodott az ország jobb jövőjéért. Számtalan újságcikk és jelentős tanulmány is született itt. 1943-ban volt az utolsó nyara Pálkövén. Mindig azt tervezte, hogy a demokratikus Magyarország megteremtése után itt éli majd le hátralévő éveit. Az ellenállási mozgalomban vállalt szerepe miatt azonban a nyilas terror végzett vele. 1944. december 24-én kivégezték. Ma a pálkövei házban elsősorban dokumentációs anyagból rendezett kiállítás segítségével kísérheti végig a látogató e küzdelmes életutat. A látnivalókat Zsilinszkyék személyes használati tárgyai egészítik ki. Eredeti helyén található az asztal a faragott támlájú székekkel és a festett parasztláda, mely a lakószoba berendezésének egy részét képezte.

 

Kővágóörs - Pálköve

8255 Balatonrendes-Pálköve

Aktuális látogatási információkért forduljon a munkatársainkhoz vagy tájékozódjon honlapunkon: www.vmmmuzeum.hu


Gróf Eszterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum

A mai pápai kastély helyén álló első, biztosan ismert épületet, egy várat a Garai család építette 1408. és 1432. között, hogy észak-dunántúli birtokaik védelmét növeljék. A történelem viharai az akkori vár évszázadain is lekövethető, s a híres történelmi nevek itt is megfordultak: Garaiak után Szapolyaiak, majd Thurzó Elek, Török Bálint, aki megerősítette a várat a törökök elleni védelemre. A XVI. század közepén a vár és a város körül erős falakat építettek. A későbbiekben a korszak híres várépítő mesterei, Giulio Turco és Bernardo Magno is dolgozott a pápai vár építésén, amely ekkor egy viszonylag modern erődnek számított. A törököknek az erős védművek ellenére 1594-ben sikerült elfoglalniuk a várat, amit a keresztény seregek 1597-ben ostrommal, rohammal foglaltak vissza. Ezt követően a törökök 1683-ban két hónapra még megszállták Pápát. A Rákóczi-szabadságharc végével a vár katonai feladatai megszűntek, ezért a birtokos Esterházy Ferenc úgy döntött, hogy a várat egy nagy barokk kastéllyá építi át. Az első munkálatok 1717-ben kezdődtek.

1743-ban Franz Anton Pilgram neves bécsi építész kapott megbízást a kastély tervezésére. Ő alkotta meg azt a grandiózus tervet, amelyet a nádor-termi Pápa-látképen láthatunk. Pilgram terve nem valósult meg teljes egészében, mert az 1750-es évek végén az új birtokos, gróf Esterházy Károly püspök figyelmét az egyházi építkezésekre fordította. Kisebb munkálatok azonban még az 1780-as évek végén is folytak, olyan híres építészek vezetésével, mint Fellner Jakab és Grossmann József. Gróf Esterházy Pál az 1860-as években a belső termeket felújíttatta, ekkor alakította ki a nádor termet, Ősök Csarnokát, illetve sok új bútort hozatott. Legfontosabb változtatás a kastélykapu felállítása volt. A kaput Párizsban vette, a szóbeszéd szerint a Tuileriák egyik, akkor leszerelt kapuja volt, amelyet 1750 körül készítettek Versailles-ban. A kastély sorsa 1945-ben fordult tragikusra. Ekkor a szovjet hadsereg szállta meg, a bútorzatot elszállítatták, elégették, tönkretették. Az épületet, veszélyes állapota miatt 1995-ben a látogatók előtt bezárták. Felújítását követően, 16 év után 2011 nyarán nyitotta meg kapuit újra az Esterházy-kastély, ahol barokk enteriőrök, interaktív tárlatvezetés vár az érdeklődőkre, akik bepillanthatnak a grófi család hétköznapjaiba.

 

Pápa, Fő tér 1.

Nyitva tartás: május 21-október 31. kedd-vasárnap 10.00-18.00 óráig

Az Esterházy-kastély kizárólag tárlatvezetéssel látogatható. Bejelentkezés és információ: Mészárosné Varga Vera

E-mail: esterhazykastelypapa.hu

Telefon: +36 20 2631 565

Website by InnoTeq